lördag 13 september 2008

Tankesmedjan Timbros recept.

Paniken blir allt mer påtaglig hos borgerliga opinionsbildare när tiden går och opinionsraset för regeringen består.
Maria Rankka, VD på tankesmedjan Timbro är inget undantag, och hennes diagnos och recept skiljer sig inte från vad vi läst på borgerliga ledaresidor sedan tappet startade strax efter valet.

"Så här två år senare är det många som tror att det vi upplever kommer att gå till historien som ännu en borgerlig parentes. Regeringens opinionssiffror regeringensär usla. Det politiska sveket i FRA-frågan, tafflig hantering av frågor som fastighetsskatten, försvarspolitiken och presstödet samt regeringens envisa motstånd mot att avskaffa värnskatten grumlar bilden av en reformpolitik som i övrigt huvudsakligen varit framgångsrik."

Maria Rankka menar att politiken i övrigt huvudsakligen varit framgångsrik. Eftersom regeringens "usla" opinionssiffror visade upp sig långt innan fastighetsskatt, försvarspolitiken, presstödet och framförallt FRA var på tapeten undrar man om den svenska väljarkåren är synsk. Om väljarna har övernaturliga förmågor att nosa sig till regeringens tillkortakommanden?
Receptet är det vanliga från Maria Rankka, att regeringen måste bli bättre pedagoger för att övertyga dumma väljarna som inte förstår sitt eget bästa. Att opinionsraset beror på att väljarna tidig såg vad en högerpolitik för med sig i form av orättvis fördelning och osympatiskt gynnande av redan välbeställda grupper.


"Alliansregeringens största misstag är inte innehållet med några få undantag, utan kommunikationen och bristen på politisk fingertoppskänsla"

Att fingertoppkänslan inte varit den bästa är kanske en förklaring men varför väljarna vänder regeringen ryggen är nog inte kommunikationen utan den borgerliga politikens innehåll.



Inga kommentarer: