torsdag 4 september 2008

Hägglunds äpplen och päron.

Pensionärernas straffskatt ska bestå säger Alliansen. Man tycker att ca: 70 kr. i mån (en st. lunch) är ersättning nog till genomsnittspensionären som kompensation för löntagarnas skattesänkningar på 1000 kr i mån och ytterligare ca: 15 miljarder kommande år.

Göran Hägglund (kd) försöker nu göra ett stort nummer av att pensionärerna dessutom kommer att få en indexuppräkning av pensionen 2009 och 2010. Att indexuppräkningen är en kompensation för löntagarnas löneökningar och inte har med skattesänkningen att göra undviker Hägglund nogsamt. Utan indexuppräkningen av pensionen skulle pensionärerna hamna än mer efter löntagarna förutom straffskatten som Alliansen och Göran Hägglund tydligen tycker är en bra medicin för pensionärskolektivet. Det är att blanda äpplen och päron som Hägglund nu gör.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I USA beskattas den allmänna pensionen ej. Den är dessutom i regel högre än den svenska pensionen före skatt!
Detta vore absolut något för Sahlin att utlova i sin iver att återställa Rättvisan när hon vinner valet 2010.

Anonym sa...

USA har sitt pensionssystem som är svårt att rätt av överföra till svenska förhållanden.
Det viktiga är att svenska pensionärer inte blir en grupp som straffbeskattas och därmed halkar efter övriga grupper i samhället.

Anonym sa...

Det är ingen straffskatt som Alliansen lagt på pensionärerna. Skatten är lika dan som när socialdemokraterna styrde. Det som har hänt är att de som arbetar har fått ett jobbskatteavdrag. Dessutom har pensionärer som arbetar ett större jobbskatteavdrag och lägre arbetsgivaravgifter.
Eftersom socialdemokraterna i alla år har drivit en högskattepolitik kan man väl dra slutsatsen att om s vinner valet nästa gång så tar man bort jobbskatteavdraget istället för att sänka skatten för pensionärerna. Det är ju inte så att inte s har haft många år på sig att göra det bättre för pensionärer...

Anonym sa...

Försämringen för pensionärerna började när socialdemokraterna städade upp efter tidigare borgerlig regeringen.
Tyvärr har inte köpkraften för pensionärer återställts sedan dess och blir ju inte bättre av att Alliansen straffbeskattar pensionärer som enskild grupp.Pensionärer har jobbat ihop till sin framtida pension.