tisdag 26 maj 2009

Konsumenten måste kunna få välja djurskyddsmärkt kött.

Det räcker inte med ursprungsmärkning och bäst före datum, konsumenten måste få möjligheten att kunna välja djurskyddsmärkt kött.



På samma vis som konsumenten i dag kan utöva sin konsumentmakt genom att välja Krav, Svanen eller Rättvisemärkta varor borde djurskydds organisationerna ta fram en liknande djurskyddsmärkning. Om konsumenten skall kunna påverka behövs en betydligt bättre märkning av köttproduktionen i konsumentledet. Allt från uppfödning och djurhållning till minimala transporter och human slakt behöver ligga till underlag.



Konsumentmakt har visat sig effektivt för att påverka industrin när missförhållanden påvisas. För att ge konsumenten möjligheten att välja kött producerat under goda förhållanden där djuren skydd tas till vara behöver vi tillföra en djurskyddsmärkning.



Vänta inte på att EU skall agera för en human djurhållning, historien har visat att viljan inte finns för att få till ett minimum av lagstiftning trots ständigt återkommande reportage om grova missförhållanden i djurproduktionen. Danmarks svinuppfödning lär inte vara den sista skräckhistorien där pengar går före moral om vi inte gör ett eget val som konsumenter.

Inga kommentarer: